top of page

Măsuri de prevenție privind infectarea cu coronavirus (Covid-19)

​

Noul coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sindromului respirator acut sever (SARS) și poate fi transmis prin:

  • contact direct;

  • picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut;

  • atingerea suprafeÈ›elor contaminate.

Ca orice boală respiratorie, infecÈ›ia cu Covid-19 poate produce simptome uÈ™oare precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecÈ›iuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respiraÈ›ie È™i pot duce la pneumonie.

​

Măsuri generale de prevenție

​

  1. Spălatul mâinilor frecvent – cu apă È™i săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool – elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.

  2. PracticaÈ›i igiena respiratorie – când tuÈ™iÈ›i sau strămutaÈ›i, acoperiÈ›i gura cu cotul flexat sau un È™erveÈ›el care va fi aruncat imediat la coÈ™, apoi spălaÈ›i mâinile cu apă È™i săpun – făcând acest lucru, împiedicaÈ›i răspândirea germenilor È™i a virusurilor. Dacă puneÈ›i mâna la gură când tuÈ™iÈ›i, puteÈ›i contamina ulterior obiectele È™i suprafeÈ›ele care le atingeÈ›i.

  3. MenÈ›ineÈ›i distanÈ›a – păstraÈ›i o distanță de cel puÈ›in 1 metru față de persoanele care tuÈ™esc sau au febră – când acestea tuÈ™esc sau strănută se eliberează mici picături de salivă care pot conÈ›ine virusul, iar dacă sunteÈ›i prea aproape de ele le puteÈ›i inhala.

  4. EvitaÈ›i atingerea ochilor, nasului È™i a gurii – mâinile vin în contact cu multe suprafeÈ›e care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului È™i a gurii favorizăm infectarea cu virusuri.

  5. Dacă aveÈ›i febră, dificultăți de respiraÈ›ie È™i tuÈ™iÈ›i, sunaÈ›i medicul de familie – spuneÈ›i-i acestuia dacă aÈ›i călătorit recent în afara țării sau aÈ›i avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste zone È™i are simptome respiratorii.

  6. Dacă aveÈ›i simptome respiratorii uÈ™oare È™i nu aÈ›i călătorit în străinătate sau nu aÈ›i intrat în contact cu o persoană care s-a întors recent – practicaÈ›i igiena mâinilor È™i a respiraÈ›iei, staÈ›i la domiciliu până vă simÈ›iÈ›i bine, dacă este posibil.

  7. Nu urmați niciun fel de tratament fără ca aceste să fie recomandat de medic.

  8. Animalele de companie nu transmit noul coronavirus – nu există dovezi că animalele de companie, câini È™i pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă È™i săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

  9. CurățaÈ›i suprafeÈ›ele cu dezinfectanÈ›i pe bază de clor sau alcool – dezinfectanÈ›i ce conÈ›in, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic È™i cloroform pot ucide noul coronavirus.

  10. EvitaÈ›i zonele aglomerate, mijloacele de transport în comun.

  11. Alegeți să vă informați din surse oficiale.

  12. Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii) putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecÈ›iuni respiratorii. TotuÈ™i, doar această măsură nu garantează oprirea infecÈ›iilor È™i ar trebui combinată cu celelalte măsuri de prevenÈ›ie: igiena mâinilor È™i a respiraÈ›iei, păstrarea distanÈ›ei de cel puÈ›in 1 metru între persoane.

Măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă ÅŸi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaÅ£ie bazată pe legume ÅŸi fructe, odihnă ÅŸi miÅŸcare) sunt esenÅ£iale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecÅ£iuni respiratorii ÅŸi, în special, prin gripă.

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page